II. İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÇOCUK KONGRESİ’NİN ARDINDAN
Özel yeteneklilerin (üstün zekalılar, üstün yetenekliler) eğitiminin devlet tarafından desteklenmesine yönelik Cumhuriyet döneminde farklı modeller uygulanmıştır. Modellerin başarıya ulaşanların günümüzde hala Milli Eğitim okul ve kurumlarımız arasındaki güzide yerlerini korumaktadırlar. 1992 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Genel müdürlük özel yetenekli öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere farklı ülkelerin modellerini inceledikten sonra 5 farklı ilde 1993 yılında bilim ve sanat merkezi kurma çalışmalarını başlatmıştır. Bu çalışmalara bağlı olarak 2002 yılında İstanbul Kadıköy’de İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi (günümüzde Ataşehir’de) açılmıştır. Tanılanan öğrenci sayılarının her yıl asimetrik olarak artması yeni Bilsemlere duyulan ihtiyacı gündeme getirmiştir. 2012’de ikinci Bilsemine (Beşiktaş Bilsem) kavuşan İstanbul’un bugün tüm ilçelerinde BİLSEM bulunmaktadır.
Bilim ve Sanat Merkezleri; Bakanlık tarafından tarafından tanılanan öğrencilere resim, müzik ve genel yetenek alanlarında ilkokul, ortaokul ve lise hayatı boyunca okul sonrası destek eğitim hizmeti sunan resmi kurumlardır. Bilsemler, örgün öğretim programlarından farklı eğitim merkezleri olarak öğrencilerin bireysel yetenek ve eğilimlerine uygun farklılaştırılmış ve zenginleştirilmiş programları ile proje tabanlı eğitim hizmeti vermektedirler. Kullandıkları öğretim programlarından dolayı örgün öğretim kurumları ile karıştırılan, okul dışı zamanlarda eğitim sunduğu için sıklıkla özel öğretim kursları ile karıştırılan BİLSEMLER hepsinden farklı kendine özgü bir modeldir ve resmi literatürde “destek eğitim hizmeti” sunan kurum olarak adlandırılmaktadır.
Bilsemler, proje tabanlı eğitim hizmeti sunmalarından dolayı; eğitim öğretim yılı boyunca veya yıllara yayılmış özgün projeler, ürünler ve performanslar üretmekte; ürettikleri bu değerleri de farklı platformlarda paylaşmaktadırlar. Bu üretim zenginliğinden dolayı Bilsemler Türkiye’nin en fazla patent, faydalı model, tasarım tescil, sanat eseri tescili ve proje ödülüne sahip eğitim kurumlarıdır. Bilsemlerde eğitim alınan öğrencilerimizin kazandıkları proje formasyonuyla kendi okul ve kurumlarına kazandırmış oldukları başarı ve ödüller ile bu alanda katmış oldukları katma değer hepimiz için iftihar ve gurur tablosudur.
Proje tabanlı eğitimin gereği olarak Bilsem öğrencilerinin üretimlerini yine bilimsel yöntem ve tekniklerle, gerçek hayat karşılıklarına uygun olarak paylaşmaları ve yaygınlaştırmaları esastır. Öğrencilerimiz bu üretimlerini TÜBİTAK, Teknofest vb. ulusal uluslararası proje festivallerinde ve yarışmalarında sergiledikleri gibi resim sergilerinde, sanat bineallerinde, konserlerde, sempozyumlarda ve kongrelerde de paylaşabilmektedirler.
Kongre Fikrinin Ortaya Çıkması
Bilsem öğrencilerinin her biri birbirinden kıymetli araştırmaları, projeleri ve eserleri için bugün ulusal ve uluslararası organizasyonların hiçbiri tamamını paylaşma ve sergileme anlamında yeterli olmamaktadır. Bu gurur verici üretimin tamamının kamusal alanda paylaşılamaması sorunu Bilsem yöneticilerini yeni arayışlara yöneltmiştir. Bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik taleplere İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü en uygun çözümü sunmuş ve daha fazla Bilsem çalışmasının kamuoyu ve paydaşlar ile paylaşılmasına yönelik kongre organize etme kararı almıştır. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Murat Mücahit YENTÜR’ün ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün Özel Eğitim ve Rehberlik Şubesi’nde görevli tüm İl yöneticilerimiz kongreyi himayede ve desteklemede gösterdikleri çaba İstanbul Bilsemleri için tarihi bir karar Türkiye Bilsemleri için örnek bir duruştur.
Kongreyi Kim Düzenliyor?
İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri Çocuk Kongresi; İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, İstanbul’daki tüm Bilsem Müdürlerinin katılımı ile oluşturulan Yürütme Kurulu tarafından organize edilmektedir. Kongrede sunulan tüm bildirilerin bilimsel değerlendirmesi; İstanbul Bilsemlerinde görevli öğretmenlerden gönüllülük esas katılımlı ve akademik araştırmalarda deneyimli öğretmenlerimizden oluşan Bilim Kurulu tarafından yapılmaktadır. Kongrenin bilişim sponsorluğunu THDSoft Yazılım Hizmetleri, görünürlük sponsorluğunu POMEGA Enerji Depolama Teknolojileri AŞ. yapmıştır.
Kongrenin Yerli ve Milli Yönü
I.İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri Çocuk Kongresi 03 Haziran 2024’te İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kongre Mekzezi’nde başarıyla gerçekleştirilmiştir. II. İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri Çocuk Kongresi daha geniş katılımla 31 Mayıs 2025 Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Esenyurt Eğitim Külliyesi Kongre Merkezi, İstanbul Planeteryum’u, ve Esenyurt Bilim ve Sanat Merkezi’nde 39 Bilim ve Sanat Merkezinden 750 özel yetenekli Bilsem öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Kongrenin yürütülmesi, bilimsel değerlendirme boyutu bilsem idarecileri ve öğretmenlerince yürütülmekte; kongre sunumlarının tamamı bilsem öğrencilerinin proje ve araştırmalarına dayalı olarak yine bilsem öğretmenlerinin rehberliğinde bilsem öğrencilerinin moderatörlüğünü yaptığı salonlarda sunulmaktadır. Kongremizin poster sunum sergi salonundaki sergi malzemeleri Beylikdüzü Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi’nce sağlanmış, ikramları Esenyurt Belediyesi’nce sağlanmıştır. Kongre merkezinin düzenlenmesi, planetaryumun ve sunum salonlarının kullanımı konusunda her türlü desteği Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Esenyurt Eğitim Külliyesi idaresi sunmuştur. Kongremizin ilk toplantısından finaline tüm aşamaları bu yönleriyle yerli ve milli imkanlarımız ile gerçekleştirilmiştir.
Kongre Teması, Alanları ve Sayısal Veriler
II. İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri Kongresi’nde 129 Sözlü 78 Poster Bildiri sunulmuştur. Bilsemlerin en önemli misyonlarından biri özel yetenekli çocuklarımız ve gençlerimizi proje tabanlı destek eğitimleri ile geleceğin dünyasına kendi medeniyetimizin değerlerine bağlı öncü bilim insanları ve sanatçıları olarak yetiştirmektir. Bu misyona bağlı olarak kongremizin bu yılki ana teması 21. Yüzyılda Bilsemli Olmak olarak belirlenmiştir.
- Milli Teknoloji Hamlesi
- Dijital Dönüşüm
- Yapay Zeka
- Yeni Medya Kullanımı
- Sürdürülebilirlik
- Milli Manevi Değerler
- Havacılık ve Uzay
- Temel Bilimler
- İnsan ve Toplum Bilimleri
- Yönetim ve Ekonomi Bilimleri
- Mehmet Akif ERSOY
- Sanat
- Müzik
- Mühendislik – STEAM konularında bildiri sunumları yapılmıştır.
Öğrencilerimizin bir yıl veya daha uzun süreli hazırlamış oldukları bilimsel araştırma ve projelerini sergiledikleri/sundukları bildirin alanlara göre dağılımı aşağıdaki gibidir:
Konu Alanı | Bildiri Sayısı |
Yapay Zeka | 29 |
Sürdürülebilirlik | 27 |
21. YÜZYILDA BİLSEMLİ OLMAK (Kongre Ana Teması) | 22 |
İnsan ve Toplum Bilimleri | 20 |
Milli Manevi Değerler | 18 |
Mühendislik – STEAM | 15 |
Sanat | 14 |
Temel Bilimler | 14 |
Yeni Medya Kullanımı | 8 |
Dijital Dönüşüm | 7 |
Milli Teknoloji Hamlesi | 7 |
Mehmet Akif ERSOY | 6 |
Müzik | 6 |
Havacılık ve Uzay | 5 |
Kongrenin Stratejik Hedefler İle Uyumu
İlk kongrenin teması “İstanbul” olarak belirlenmiş ve tüm disiplinlerin İstanbul ile ilgili araştırmalarına yer verilmiş, kongrede ayrıca İstanbul temalı resim sergisi düzenlenmiştir.
II. İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri Çocuk Kongresi ana teması Bilsemlere özgü olarak belirlenmiştir. Kongrenin konu alanları belirlenirken Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kurum-kuruluşların veya imzası bulunduğu antlaşmaların gereği küresel ve insani politikalara uygun alanlar ile Türkiye’nin ve Türkiye’nin bilim, teknoloji, endüstri, ticaret ve sanatta lokomotifi İstanbul’un bölgesel kalkınma önceliklerine uygun araştırma alanları seçilmiştir. Kongre konu alanları içinde yapay zeka ve sürdürülebilirliğin yükselişini politika belirleyicilerin konuya verdikleri öneme ve kamusal yatırımlar ile doğrudan ilişkilendirmek yerinde olur.
Yapay zeka teknolojilerinin kamu ve özel sektörde kullanımının teşviki ve yaygınlaştırılmasına yönelik; 10/07/2018 tarih ve 1 Nolu CUMHURBAŞKANLIĞI TEŞKİLATI HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ’nde 7 atıf, 2024 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda 60 atıf, 2024-2028 dönemi XII. Kalkınma Planı’nda 53 atıf, 2024-2028 Milli Eğitim Stratejik Planı’nda 9 atıf, 2024-2028 İstanbul Bölge Planı’nda 28 atıf bulunmaktadır. 2023 yılında bu hedeflere ulaşabilmek için MEB tarafından Türkiye genelinde Bilsemlere 5 Adet yapay zeka atölyesi kurulmuştur. Ülkemizde 400’e yakın Bilseme oranla bu sayı istenilen düzeyin çok altında olmasına rağmen kamu desteği ile yürütülen merkezi ve yerel pekçok projede yapay zeka teknolojilerinin kullanımına yönelik düzenlenen eğitimler ve sağlanan donatılar ile bu kabiliyet geliştirilmeye devam etmektedir.
II. İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri Kongresi’nde onbeş konu alanı bulunmaktadır. Kongrede sunulan ve konu alanı doğrudan yapay zeka olarak etiketlenen bildirilerin tüm bildirilerin %14,64’ünü oluşturduğu görülmektedir. Bu durum Bilsemlerin stratejik hedeflerimizi emin adımlarla ve kararlılıkla hayata geçirdiğinin göstergesidir.
Kongrede konu alanı yapay zeka olmamakla birlikte diğer ondört konu alanında sunulan bildirilerin araştırma safhalarında uzun mesai ve teknik analiz gerektiren detay çalışmalarında yapay zeka teknolojilerinden beklenilen düzeyde yararlanıldığı Bilim Kurulumuzun tespitleri arasındadır.
Kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm yönetici ve öğretmenlerimizi, katkı sunan öğrencilerimizi, velilerimizi, sponsorlarımızı tebrik ederiz.
Kongre Yayınları
Kongrede sunulan tüm bildiriler II. İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri Çocuk Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı’nda yer almaktadır. Sürdürülebilir bir yaşamın önceliği doğal kaynaklarımızı korumak için kitabımızın yayımında hiçbir ağaca zarar verilmemiş, hiçbir su kaynağı kirletilmemiş ve e-kitap olarak uluslararası yayıma açılmıştır.
II. İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri Çocuk Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı
Kongrenin diğer detaylarına kongre web sitesinden https://istanbulcocukkongresi.com.tr/ erişim sağlanabilir.
Teşekkür
- Kongremizin hamisi ve katılımlarıyla kongremizi onurlandıran Sayın Murat Mücahit YENTÜR’e
- İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sayın Gülşen ÖZER’e
- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Sayın Ali Ekber POLAT’a
- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Sayın Gökay TUNCER’e
- Kongre Yürütme Kurulu Üyesi 39 Bilsem Müdürüne
- Kongre Bilim Kurulu Üyesi Bilsem Öğretmenlerine
- Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Tayfun ÖZYOLCU’ya
- Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Sayın Mustafa KOÇ’a
- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Görevli Öğretmen Sefa SARI’ya
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Esenyurt Eğitim Külliyesi İdaresi ve çalışanlarına
- İstanbul Esenyurt Toki Ali Duran Kız Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü öğretmen ve öğrencilerine
- Esenyurt Belediyesi yetkilileri ve çalışanlarına
- Bildirileri ile kongremizin hayata geçmesinde en büyük katkıyı sunan tüm bilsemli öğrencilerimize, velilerimize ve danışman öğretmenlerine
Saygılarımızı ve şükranlarımızı sunarız.
Ayrıca, kongre bilim kurulu toplantılarına ev sahipliği yapan Üsküdar Bilsem’e ve müdürü Sayın Hanımzer Aslan’a; kongremizin web sitesi hizmetlerini sağlayan Kartal Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilsem müdürü Sayın Güven Yıldız ve Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Sayın Mehmet İlkay Kaya’ya, kongrenin tüm detaylarında ilk kongre tecrübesini bizlerle paylaşarak destek olan Beşiktaş Bilsem Müdürü Sayın Meral Topal’a, Esenler Bilsem Müdürü Sayın Yusuf Eren’e; her iki kongrede de verdiği emek ile hepimize çalışma şevki veren Güngören Bilsem Müdürü Sayın Mehmet Hakan Özçiriş’e; kongrenin bilişim altyapısını yürüten ve oranizasyonda emeği bulunan Beylikdüzü HMC Bilsem idareci ve öğretmenlerine THD Soft Yazılım Hizmetleri firmasına ve Pomega Enerji Depolama Teknoloji AŞ yetkililerine katkılarından dolayı Bilsem ailesi olarak ayrıca teşekkür ederiz.
III. İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri Çocuk Kongresi’nde buluşmak üzere…
Erol KÖMÜR
Kongre Yürütme Kurulu Üyesi
Beylikdüzü Halil Meryem Coşkun BİLSEM Müdürü